Työsuhdepyörä osaksi etupalettiamme

Aurinko paistoi ja lämpö nousi lähes 20 asteeseen – ei tosin vapun, vaan pääsiäisen alla. Silloin ISK:laiset pääsivätkin testaamaan polkupyöriä työpäivän ohessa tehtaamme pihassa. Yksi testaajista oli asentajamme Jussi Seppi. Hän on harkinnut työsuhdepyöräedun käyttöä jo hetken aikaa.
– Pyöräily on minulle kesäharrastus, jossa arki unohtuu. Ostopäätös on sellainen jyrkkä ehkä. Kovasti mieli tekisi, kun olen vaimon sähköpyörää kokeillut, sanoo Seppi, jolla on jo mallikin mielessä.

Sähköpyöriä hän kehuu niiden monipuolisuuden takia.
– Se ei ole kivaa, jos pyörä on ylitehostettu, mutta senhän saa säätää juuri itselle sopivaksi tilanteen mukaan. Myös tekniikka näyttää kehittyneen huimasti esimerkiksi varkaudeneston osalta.
Käytännössä pyöräetu tarkoittaa sitä, että työnantaja antaa henkilöstölleen mahdollisuuden käyttää osan palkastaan verovapaasti polkupyörän hankintaan. Siihen on mahdollista sisällyttää myös huoltokertoja.
Sähkökoje tarttui pyöräetuideaan työntekijänsä aloitteesta.
– Pyöräetu on loistava tapa tukea työntekijöiden terveyttä ja työkykyä. Viime talvena lähdimme selvittämään asiaa tarkemmin ja kartoitimme, löytyisikö alueelta palveluntarjoajia, ISK:n henkilöstön kehittämisestä vastaava Marita Sakkara kertoo.

Tavoitteena oli saada etu käyttöön kevään pyöräilykelien alkuun mennessä. Kumppaniksi valikoitui ammattitaitoinen ja paikallinen Elite Bike Seinäjoki. Yritys tarjoaa kaikki asiakkaan toivomat palvelut aina pyörän ostosta huoltoon asti. Elite Biken edustusryhmä oli esittelemässä noin 15 pyörävaihtoehtoa.
– Sovittiin, että lasketaan kynnystä tuomalla pyörät testattavaksi tänne työn lomaan, myymäläpäällikkö Janne Kantoniemi kertoo.
– Palvelun käyttöönotto on tehty työnantajalle varsin helpoksi. Käytännössä se vaati vain muutaman palaverin Jannen kanssa. Sen jälkeen työnantajan ja työntekijän käytännöt olivat selvät, Sakkara kehuu yhteistyötä.

Monta käyttötapaa
Kantoniemi muistuttaa, ettei työsuhdepyöräetu tarkoita, että siihen tarttuva sitoutuisi kulkemaan töihin pyörällään. Sillä saa ajaa juuri silloin, kun huvittaa.
– Monille pyörä on pelkästään vapaa-ajan väline, asiantuntija tietää.
ISK-asentaja Timo Pahikainen kuuluu kuitenkin siihen porukkaan, joka on hankkinut työsuhdepyörä juuri työmatkailun takia. Hänet pyörän ostoon innoitti fyysisen kunnon ylläpitäminen hyötyliikunnan keinoin.
– Edun käyttöönoton helppous madalsi myös kynnystä, työmatkansa Nopankylästä kumpuilevaa asfalttitietä kruisaileva Pahikainen kertoo.
Pyörähankintaa suunnittelevan Jussi Sepinkin mielestä etu on oivallinen kannustin liikunnan harrastamiseen. Hän kehuu Sähkökojetta muistakin eduista, kuten pesislipuista ja padel-vuorosta.
– Nekään eivät silti korvaa erinomaista ilmapiiriämme. Tämä on työurani parhain työpaikka, IT-alalta ISK:n esikasaukseen ja varastolle kolmisen vuotta sitten vaihtanut kehuu.
– Työhyvinvointi on koko yhteisömme etu. Hyvinvoivat työntekijät ovat avain työpaikan menestykseen, henkilöstön kehittämisen asiantuntija Sakkara tietää.
Suomen hallitus ilmoitti juuri suunnitelmistaan poistaa työsuhdepyörien veroetu. Polkupyöräala ja ISK seuraavat tilanteen etenemistä.